İdeal Bir Web Sitesi Yaptırırken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Önemli Madde
Kurumsal, e-ticaret veya kişisel bir blog web sitesi yaptırmayı planlıyorsunuz. Eğer web sitenizi bir ajansa veya bir webmastera yaptıracaksanız, “İyi bir web sitesi hangi bileşenlerden oluşur?” ve “Nelere dikkat etmek gerekir?” sorularının cevabını biliyor olmanız sizin açınızdan büyük bir avantaj olacaktır.
İşte bu noktada web sitenizi oluştururken aşağıda ki kriterlere bakarak bir yol haritası oluşturabilirsiniz. Sonrasında da yakalayacağınız başarıyı, yapılan çalışmaları takip ederek, devam ettirebilirsiniz.
Oluşturacağınız web sitesi görsellik, işlevsellik ve içerik bakımından bu yazımızda değineceğimiz kriterlere uymalıdır. Doğru kurgulanmamış bir web sitesi uzun vadede kullanıcı deneyimi ve işlevsellik bakımından sizi istediğiniz noktaya ulaştıramayacaktır.
Etkili ve dinamik bir yapı oluşturmak için nelere dikkat etmek gerekir, sonrasında hangi çalışmaların yapılmasına dikkat etmek gerekir sorusuna gelince, bunu maddeler halinde sıralamak daha verimli ve faydalı olacaktır.
- İçerik
- Tasarım ve görsellik
- Alt yapı
- Kullanışlılık ve İşlevsellik
- Arama Motoru Optimizasyonu
- Ux çalışmaları
Web sitesi İçeriği, İçerik kraldır.
Listemizin EN önde gelen maddesi “içerik”. Samimi olmak gerekir ki özgün, yararlı ve akıcı olan bir içerik kadar sitenize fayda sağlayacak daha önemli bir şey yoktur. Diğer maddeleri dört dörtlük yaptığınızı varsayarsak, eğer içeriğiniz düzgün ve özgün değilse, yaptığınız çalışmaların size olan faydası azalacaktır.
İçerik oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır;
Web sitesi kurulumunda anahtar kelime yapısı,
Bir içerik oluşturmadan önce, bulunduğunuz sektör veya konu hakkında ilk başta rekabetçi olan ve olmayan anahtar kelimelerle ilgili bir araştırma yaparak site anahtar kelime iskeletini oluşturmalısınız. Bu kelimelerin site ana sayfası ve alt sayfalarda önem sırasına göre dağılımını yapmak hayati derecede bir öneme sahiptir.
Web sitesi içeriğinin tasarlanması,
- Oluşturulan tüm web sitelerinde, web sitesi blog kısmında olsun veya e-ticaret sitesi ürün altı açıklamalarda olsun dilbilgisi kurallarına, kullanılacak dile ve yaklaşıma dikkat edilmelidir.
- Blog site ve sayfalarında içerik uzunluğu azami seviyede tutulmalı. İçerikte mümkünse sade, site yapısına uygun görseller kullanılmalıdır.
- E-ticaret sitelerinde, özellikle ürün detay sayfalarında kaliteli görseller kullanılmalı, açıklamalarda oldukça fazla detay verilmesi gerekmektedir.
- Kısa ve uzun vade bir planlama yaparak, yazılar ve içerikler yayınlayın ve var olan yazı ve içeriklerinizi güncelleyin
Ve belki de en önemli nokta, işin ehline verilmesidir. Son zamanlarda Google arama motoru algoritmalarda yaptığı değişiklikler sonucu içeriğin değeri çok çok arttı. Bu yüzden mümkünse içeriğinizi hizmet verdiğiniz alanda uzman kişilere yazdırmaya gayret edin.
Tasarım ve Görsellik
İyi bir tasarım çok kısa bir ifadeyle, sade, özgün ve göze hitap edecek şekilde oluşturulmalıdır. Günümüzde artık web sitelerin verdikleri hizmet veya bilgi kadar, tasarımlarıyla da göz doldurucu olması bekleniyor.
Kullanılan renkler, grafikler, görseller ve finalde arayüz üzerinde yapılan ux çalışmaları web site tasarımınızı kuvvetlendirecektir. Kurumsal web sitesi, e-ticaret sitesi veya kişisel bir blog oluştururken seçeceğiniz renkler, grafikler ve görsellerin hepsi birbirini tamamlayacak şekilde özenle seçilip tasarlanmalıdır.
Web tasarımında kullanılan görsel ve renkler,
Uygun bir renk şeması içinden seçilen renklerden aşırıya kaçılmadan, ideal olan 2 veya 3 renk seçilmelidir. Seçtiğimiz renkler sunduğunuz ürün veya hizmete, örneğin bir blog sitesi için konuya uygun seçilmesi çok önemlidir.
Okunması kolay metinler,
Content kısmında, beyaz zemin üzerinde siyah renkte metin en ideal olanıdır. Kontrastı uygun bir şekilde kullanıldığı sürece farklı renklerde tercih edilebilir. Okunması kolay ve Türkçe diline uygun, karakter sorunu yaşanmayacak fontlar seçmeniz faydanıza olacaktır. Yazı boyutuna gelince fontlarımızın büyüklüğü 10 ila 12 punto arasında olmalıdır.
Bir web sitesinde alt yapı
İyi ve doğru yapılmış bir web yazılımı alt yapısı, sitenizin iskelet görevini gördüğünden, bu konu son derece önemlidir. Bu konu daha çok teknik bilgi gerektirdiği için bu başlıkta size nasıl hareket etmeniz gerektiği hakkında bilgi vereceğiz.
Eğer wordpress, joomla, dropal gibi bir hazır cms sistemi web sitesi alt yapısını kullanmak istiyorsanız bu konuda çok fazla endişelenmeyin. Hazır eklentiler ve araçlar işinizi fazlası ile görecektir.
Eğer sıfırdan bir web sitesi yazılımı yaptıracaksanız, bu konuda iyi web geliştirici ile çalışmanız gerekir. Unutmayınız ki iyi bir web tasarımda her bir iş uzmanlık gerektirdiği için, sıfırdan yazılım önemli sorumlukları beraberinde getirir.
Sitenizin kurulumu yapıldıktan sonra, back-end ve front-end tarafında yapılan seoya uygunluk çalışmalarının test edilmesi ve sonrasında google ve kullanıcı dostu yapının sürdürülebilmesi için bir seo uzmanı ile çalışmakta fayda olacaktır.
Kullanışlılık ve İşlevsellik
Kullanışlı ve işlevsel bir web sitesi oluştururken temel ilkemiz kullanıcı dostu bir web tasarımı oluşturmak olmalıdır. Peki kullanıcı dostu bir web sitesi tasarımında dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Belirgin, mantıklı gezinme menüleri:
Menü öğelerinizi sitenizin en üstüne veya her iki taraftaki ekranın üst kısmına yerleştirin. Menü öğelerinizi 10 veya daha azıyla sınırlayın. Unutmayın, ziyaretçileriniz acele ediyor ve istedikleri bilgi veya ürüne hızlı bir şekilde ulaşmak istiyor.
Sayfalar içerisinde kullanılan geri bağlantılar (site içi veya dışı backlinkler) kullanıcılara yön duygusu vermek ve kaybolmalarını önlemek için önemlidir. Site haritası ve gerekirse breadcrumb menü çok faydalı olacaktır.
Tarayıcı uyumluluğu,
Farklı tarayıcıların içeriği görüntülemek için genellikle farklı kuralları vardır. Bu noktada sitenizi farklı tarayıcı kriterlerine uygun şekilde oluşturmalısınız.
Responsive tasarım,
Mobil kullanımın masaüstü bilgisayar kullanımını geçtiği şu dönemde responsive web tasarımı, bizim için çok önemli bir kırılımdır. Siteniz responsive adaptasyonu ne kadar iyiyse, performansı da o kadar artacaktır.
E-ticaret siteleri için kullanışlılık ve işlevsellik,
Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanışlılık ve işlevsellik ön plana çıkmaktadır. Kullanılan araç ve eklentiler kullanıcıyı doğru yönlendirmeli ve sitede amaçlara hizmet eder durumda olmalıdır.
Hazır e-ticaret sitesi platformlarında birini tercih ediyorsanız, mutlaka kendinize özel eklentiler ve araçlar geliştirebiliyor olmalısınız.
Bizim tavsiyemiz wordpressin e-ticaret uygulaması olan woocommerce ile bir e-ticaret sitesi kurulumunu denemeniz olacaktır.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama motoru optimizasyonu, basit tabirle arama motoru kriterlerine göre sitenizin makyajlanmasıdır. Günümüzde uygun alt yapı ve sistemlerle uzman ellerce kolayca yapılabilmektedir.
Sayfa hızı,
Sayfa hızı, pagespeed çok kapsamlı bir çalışmadır. Kurulum esnasında ve sonrasında dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekir.
Alt yapıda kullanılan kodlama kurgusundan tutun, kullanılan eklentiler ve görsellerin hepsi bu kapsama girmektedir. Bu yüzden kodlama aşamasından, içeriklerin girişine kadar ki süreçlerin hassas bir şekilde yürütülmesi gerekir.
Site içi (0ne page) çalışma
Site içi diğer adıyla ”on-page” çalışmaları, site içinde özellikle içerik ve görsellerde yapılan tüm değişiklikleri kapsamaktadır.
Site dışı çalışma (off page)
Site dışı linklemeler ve yapılan offline çalışmalarını çoğunu kapsar. Eğer yeni bir kurulum yapıyorsanız, ilk birkaç ay bu işlemden kaçınmalısınız.
Günümüzde backlinklerin faydası devam etmekte ve farklı bir önem taşımaktadır. Baclink kısaca siteniz için olumlu bir referans oluşturmaktadır
Dolayısıyla bu işlemi yaparken son derece hassas ve kılı kırk yararak, yavaş, periyodik ve planlı bir şekilde yapmalısınız.
Ux çalışması
Finalde sitenizi deneyimlemek amacıyla, site işlevselliği veya kullanıcı deneyimi, sayfanızdaki herhangi bir buton, ürün veya içerik hakkında ux çalışması yapmanız, yaptığınız çalışmaların sitenize olan faydasını artıracaktır.
Ayrıca bu konuda yeterli bir bütçeye sahip değilseniz, Google analyticsten sitenize ait verilere bakabilir veya bir seo uzmanından analizleri yorumlamasını isteyebilirsiniz.
Buradaki temel amacımız, bir web sitesi kurma veya yaptırma hayali olan ve bu konuda ajans ve web yazılım firmalarında hizmet alan kişi veya kurumlara rehber niteliğinde bir içerik oluşturmaktı.
Burada belirli ve önemli konularda kısa ve net bilgiler vermeye çalıştık. Takıldığınız konular var ise alanında uzman ekibimizden konu hakkında yardım alabilirsiniz.